Cât de indicată este exfolierea pentru pielea acneică?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De la bureți și până la perii speciale pentru microdermabraziune, exfolierea a făcut parte din regimul de îngrijire a pielii cu secole în urmă. În continuare se consideră că exfolierea pielii îi îmbunătățește aspecul și îi sporește strălucirea naturală.

Totuși, când vine vorba de acne, exfolierea este un subiect cu două tăișuri. Înainte de a opta pentru orice tip de exfoliere, există câteva aspecte pe care este bine să le luați în considerare.

Pielea acneică și nevoia sa de exfoliere

Pe de o parte, exfolierea poate ajuta la deblocarea porilor, ceea ce poate atenua acneea. Pe de altă parte, exfolierea excesivă conduce la iritații și alte consecințe neplăcute. În rândul persoanelor care deja suferă de pigmentare mai întunecată, exfolierea poate cauza pete și mai întunecate, care necesită luni la rând pentru estompare. Pentru a obține un echilibru adecvat, este foarte important să discutați cu medicul dermatolog personal pentru a stabili un regim de exfoliere eficient.

Cum funcționează exfolierea?

Prin exfoliere, are loc eliminarea celulelor moarte de la suprafața pielii. Una dintre cauzele acneei este dată de înfundarea porilor din care ies firele de păr și uleiurile naturale. Când porii sunt blocați, apar puncte negre și puncte albe. Prin exfoliere, se pot desfunda porii, diminuând șansele de apariție a punctelor negre și albe.

Există mai multe modalități de exfoliere a pielii. Întâi de toate, putem vorbi despre exfolierea mecanică. Aceasta este metoda cea mai răspândită și se face prin îndepărtarea fizică a celulelor moarte ale pielii. Câteva exemple includ folosirea unui scrub facial, a unei perii motorizate și microdermabraziunea.

În al doilea rând, se poate opta pentru o distrugere chimică a legăturilor dintre celulele pielii. Compușii chimici pot elimina straturile superficiale ale pielii prin ruperea chimică a conexiunilor dintre celulele pielii. Două exemple de compuși care fac acest lucru sunt acidul salicilic și acidul glicolic.

O a treia modalitate de exfoliere se referă la modificarea chimică a modului în care celulele se divid. Unele substanțe chimice pot modifica comportamentul celulelor pielii pentru a încetini modul în care acestea se împart. Unele exemple includ retinolul și tretinoina, care fac parte din familia acidului retinoic și a vitaminei A. Acești compuși activează proteina receptorului de acid retinoic și acționează la nivelul ADN al celulelor pentru a le determina să se divizeze mai uniform, conducând astfel la o piele mai fină. Un produs sigur și ușor de folosit în confortul propriei locuințe este masca neagră peel-off cu microparticule ionizate aurii Retinol Complex Luxury Mask. Este vorba despre o mască pe bază de retinol și alte elemente active, care purifică pielea feței, curăța punctele negre și elimină toate impuritățile. La rândul lor, microparticulele ionizate au o puternică afecțiune anti-bacteriană. Este o mască eficientă pentru persoanele care se confruntă frecvent cu apariția comedoanelor, adică punctele negre și albe foarte inestetice.

Atunci când exfolierea este efectuată cu grijă, porii sunt desfundați, iar numărul de comedoane se reduce drastic. În multe cazuri, dermatologii pot recomanda  utilizarea tretinoinei topice sau utilizarea produselor pe bază de acid salicilic și acid glicolic.

Nu uitați totuși că exfolierea poate avea și efecte secundare. Pentru că subțiază pielea, poate provoca iritații și roșeață. În special substanțele chimice cu ar fi retinolul și tretinoinul pot cauza iritații și roșeață. În unele cazuri, dacă exfolierea este prea agresivă, poate duce la cicatrizare sau la formarea unor pete întunecate permanente.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *