Exfoliere fizică sau exfoliere chimică – care este cea mai potrivită pentru pielea ta?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Exfolierea este o etapă importantă din regimul de îngrijire a pielii, însă tot mai multe persoane ajung să se întrebe care este cel mai potrivit tip de exfoliere pentru pielea lor. Sunt numeroase tipuri de produse cosmetice care exfoliază pielea și adesea sunt numite exfolianți faciali, scrub facial, gel de curățare abraziv sau loțiune de gomaj.

Practic, avem de-a face cu două forme principale de produse exfoliante, și anume exfoliant fizic și exfoliant chimic. Trebuie să știți că ambele tipuri de exfoliante îndeplinesc același obiectiv– îndepărtează celulele moarte de la suprafața pieleii – doar că fac acest lucru în moduri foarte diferite.

Este important să înțelegeți funcțiile celor două metode de exfoliere înainte de a decide care este cea mai potrivită pentru tipul de piele și nevoile personale.

Care sunt beneficiile exfolierii? 

Exfolierea este un pas esențial pentru o piele mai sănătoasă și mai tânără. De-a lungul zilei, celulele moarte ale pielii se acumulează pe stratul superior al pielii, iar dacă nu le eliminăm, toată acea acumulare de celule moarte va conduce la piele cu aspect tern, neuniform, obosit și pori înfundați. Curățarea temeinică a feței este importantă atât pentru eliminarea celulelor moarte, dar și pentru îndepărtarea machiajului, murdăriei și al sebumului.

În lipsa unui regim riguros de curățare a pielii, ne putem confrunta cu pori înfundați, pete și acnee. Cea mai bună modalitatea de a elimina acumularea de celule moarte și de a ne bucura de o piele netedă este prin exfoliere.

În al doilea rând, prin exfoliere, pielea absoarbe mult mai bine produsele cosmetice pe care obișnuim să le folosim. Oricât de benefice ar fi ingredientele unui produs, nu vor fi de mare ajutor dacă pielea nu reușește să le absoarbă. Exfolierea stratului exterior al pielii pregătește pielea să absoarbă mai eficient produsele cosmetice, ajutând astfel la un ten cu aspect și textură îmbunătățite.

Ce înseamnă exfoliere fizică?

În mod obișnuit, produsele exfoliante fizice conțin particule minuscule care îndepărtează celulele moarte ale pielii prin abraziune. În funcție de particulele folosite, aceste produse abrazive pot fi blânde sau dure. Cel mai adesea, particulelele utilizate pentru formularea unui exfoliant fizic sunt extrase dintr-o varietate de ingrediente, inclusiv sare, zahăr, sâmburi de caise, sâmburi de nuci sau jojoba. De asemenea, bureții konjac, bureții loofah, periile de duș din peri naturali și periile faciale motorizate sunt, de asemenea, considerați exfolianți fizici care folosesc forța pentru a îndepărta fizic celulele moarte ale pielii.

Exfolierea fizică oferă rezultate instantanee, astfel vă veți bucura pe loc de o piele suplă și netedă și strălucitoare. Totuși, produsele de exfoliere fizică trebuie folosite cu mare grijă. Foarte multe tipuri de scrub facial conțin particule prea dure, prea mari sau prea ascuțite pentru pielea delicată a feței și astfel pot deteriora bariera naturală a pielii, provocând sensibilitate și inflamarea pielii, mai ales dacă aveți un ten reactiv.

Exfolierea fizică poate fi adesea prea dură pentru persoanele cu piele sensibilă sau acneică. Pielea iritată poate duce la apariția unor noi erupții. Este important să nu aplicați prea multă presiune atunci când folosiți un scrub facial.

Ce înseamnă exfoliere chimică?

Deși cuvântul „chimic” poate suna destul de intimidant, exfolianții chimici folosesc ingrediente cum ar fi enzime de fructe și acizi blânzi care exfoliază excelent pielea. Aceste substanțe chimice sunt de obicei utilizate în doze mici sau combinate cu alte ingrediente calmante pentru a reduce la minimum orice posibilitate de iritare a tenului. Contrar credinței populare, exfolierea chimică poate fi mai blândă și mai delicată decât exfoliantele fizice.

De exemplu, acizii naturali alfa hidroxi dizolvă legăturile dintre celulele pielii pentru a disloca celulele moarte de pe suprafața pielii. Celule noi pot apărea la suprafața pielii doar după ce acizii alfa hidroxi au îndepărtat celulele moarte și au deblocat porii din stratul superior al pielii. Acizii naturali alfa hidroxi au o structură moleculară mică și sunt solubili în apă, ceea ce poate ajuta la hidratarea și îmbunătățirea nivelului natural de umiditate al pielii. Cel mai mult de câștigat au persoanele cu ten slăbit și uscat, întrucât acizii afla hidroxi diminuează ridurile și liniile fine, curăța pielea și îi îmbunătățesc tonusul.

Cei mai cunoscuți acizi naturali alfa hidroxi sunt acidul lactic și acidul glicolic. Mai puțin utilizați sunt acidul mandelic, acidul tartric, acidul malic și acidul citric.

Persoanele care au ten acneic sau ten cu tendință acneică ar trebui să se orienteze mai degrabă spre exfolianții chimici pe bază de acizi beta hidroxi. Spre deosebire de acizii alfa hidroxi care sunt solubili în apă, acizii beta hidroxi sunt solubili în ulei și pot penetra straturile mai adânci ale pielii. Acești acizi pătrund în uleiul natural al pielii, penetrează porii, ajutând astfel la tratarea punctelor negre și punctelor albe. De asemenea, au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, deosebit de importante pentru prevenirea noilor erupții.

Cel mai popular tip de acid natural beta hidroxi este acidul salicilic, utilizat în mod obișnuit ca ingredient activ pentru tratarea acneei. Un exfoliant chimic foarte apreciat este Ultra Retinol Complex scrub exfoliant pentru față cu acid salicilic și apă termală. Este un gel cu o textură delicată, dar care exfoliază în mod eficient. Conține microsfere purificante și o doză corespunzătoare de acid salicilic care desfundă porii, tratează punctele negre și previn imperfecțiunile. Acizi naturali beta hidroxi mai puțin utilizați includ acidul beta-hidroxibutanoic, acidul tropic sau acidul trecocanic.

 Alegerea între cele două metode de exfoliere este o preferință personală și depinde de propriul tip de piele și de nevoile personale. Indiferent de ceea ce alegeți, este important să respectați instrucțiunile care recomandă de obicei utilizarea exfolierii numai o dată sau de două ori pe săptămână.

Exfolierea excesivă poate să usuce pielea și să conducă la supraproducția de ulei, contribuind astfel la o acnee și mai severă. Exfolierea prea frecventă în combinație cu alte produse topice, cum ar fi retinoidele, poate crește riscul de iritații. Dacă nu aveți probleme majore de piele și doriți doar să aveți un ten cât mai curat și luminos, atunci exfolierea fizică ar putea fi cea mai bună alegere. Cu toate acestea, dacă aveți acnee sau piele sensibilă, un exfoliant chimic vă poate oferi cele mai bune rezultate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *